Het gebruik van informatie over de samenleving is een ontwikkeling die ook in de gezondheidszorg steeds meer een plek krijgt. Wat weten we bijvoorbeeld over de vergrijzing in de wijk, hoe staat het met welzijn van de inwoners, en wat weten over zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Als je dit weet hoe kun je daar op anticiperen, als praktijk of samen met partners als thuiszorg en de gemeente (sociaal domein).

Ontwikkelen met subsidie
Samen met de andere wijk-samenwerkingsverbanden en de gemeente is met een subsidie van ZonMw de situatie van Hilversum in beeld gebracht en een handreiking ontwikkeld. Het doel om bijvoorbeeld in een overleg met verschillende partijen in de wijk dit te gebruiken als ondersteuning bij het maken van plannen.
Zo is al duidelijk gemaakt waarom er verschillen zijn per wijk voor de POH GGZ Jeugd, of de vraag of het aanbod in de wijk aansluit bij de vergrijzing en daarmee afname van zelfstandigheid en zelfredzaamheid van inwoners.
Instrument voor inzicht en overleg
De situatie in Hilversum is ingebracht in de Woonzorgwijzer. Dit is een landelijke database die geïnitieerd en deels gefinancierd wordt door provincies en gemeente. Uit een veelheid van databronnnen (bijv CBS microdata, GGD, RiVM, etc) kunnen selecties worden gemaakt voor een wijk of gemeente. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende zorgverleners vinden in de wijk.
Meer weten of kennismaken met de mogelijkheden voor je praktijk neem contact op met: